Špinat – sjetva i njega

Datum: 8. rujna 2022.

Špinat se uzgaja zbog listova koji se mogu jesti svježi ili dehidrirani, kuhapripremljeni u obliku raznih jela. Od posebne važnosti u ljudskoj ishrani jer sadrži: ugljikohidrate, bjelančevine, suhu tvar, karotin, vitamin C, kalcij, kalij, željezo i dr.

Zbog kratke vegetacije i otpornosti na niske temperature, špinat se na tržištu pojavljuje u rano proljeće, a u jesen se bere dok ne padne snijeg.Špinat je jednogodišnja biljka kratke vegetacije, otporna na niske temperature. Optimalna temperatura za rast je između 15-17 stupnjeva Celzija, a sjeme klija na 2-3 stupnja Celzija..

Ako se špinat sije u jesen, s formirana 3-4 lista do zahlađenja, podnosi temperature od -8..-10 stupnjeva C. Visoke temperature iznad 25 stupnjeva Celzija negativno utječu na rast , imaju manje, vlaknasti listovi i brzo ispuštaju cvjetne stapke.

Svjetlost je bitan čimbenik u uzgoju špinata, jer većina sorti u uvjetima dugog dana brzo izbaci cvjetne peteljke, prije normalnog formiranja lisne rozete.Dobri prinosi špinata postižu se u proljeće i jesen jer u tom razdoblju dan je kraći i temperatura niža zraka.Špinat ima visoke zahtjeve prema vlažnosti, pa u sušnim uvjetima stvara malu rozetu, slabijeg prinosa i slabije kvalitete.Ako nedostatak vlage prati visoka temperatura, biljke brzo izbace cvjetne stabljike.

Kako bi se osigurala vlažnost tla, preporučuje se navodnjavanje i održavanje vlažnosti tla na 75% raspona aktivne vlage na dubini od 20-25 cm. Ako se sije ljeti (za jesensku potrošnju), prije sjetve se vrši opskrbno navodnjavanje uz konstantnu vlagu u gornjem sloju tla sve dok sjeme ne nikne.Špinat ima visoke zahtjeve prema tlu, preferira tla srednje teksture, propusna, bogata humusom pH 6,5-7,5 i rahla.

Sorte i hibride špinata dijelimo na: rani s vegetacijskim razdobljem 35-40 dana, polurani s vegetacijskim razdobljem 40-50 dana, kasni s vegetacijskim razdobljem 50-55 dana. 

Tehnologija uzgoja špinata u polju

Špinat se uzgaja prije ili poslije osnovne kulture. Dobri prethodnici za špinat su povrtne biljke kao grašak, krastavci, paprika, grah itd.

Koliko i kako ćete gnojiti špinat ovisi o tlu, odnosno o zalihama hranjivih tvari te biljnim ostacima prethodnih kultura. Na tlu koje je dobro opskrbljeno kalijem i fosforom (oko 30 mg) te 0,10 do 0,30% ukupnog dušika, prinos špinata ovisit će o gnojidbi dušikom. No, valja biti oprezan pri gnojidbi dušikom jer se u listovi može nakupljati previše nitrata. Stoga se gnojidba dušikom mora provoditi oprezno i s obzirom na način i sezonu uzgoja, pretkulturi i kultivaru te o namjeni špinata. Prednost ima gnojidba kalijem, odnosno kalijevim kloridom jer klor smanjuje skupljanje nitrata u listovima.

Ukoliko nemate mogućnosti nabaviti kvalitetan stajnjak možete gnojidbu organskim peletiranim gnojivima.

Vrijeme sjetve varira ovisno o namjeni usjeva, za ranu proljetnu potrošnju sjetva se obavlja u 9. mjesecu na dubinu 3-4 cm, a norma sjemena je 18-20 kg/ha. U proljetnoj sjetvi se obavlja u 3. mjesecu na dubinu 2-3 cm, a norma sjemena je 15-20 kg/ha. Za jesensku potrošnju sjetva se obavlja u 7/8 mjesecu na dubinu 2-3 cm, a utrošak sjemena je 15-20 kg po hektaru.Ako se sije u jesen, za ranu proljetnu potrošnju, do mraza biljke moraju formirati rozetu od 4-5 listova.

Radovi na održavanju provode se različito ovisno o razdoblju uspostave kulture. U suhim područjima zalijte 1-3 puta u vegetacije.

Špinat se bere kada rozeta lišća dostigne normalnu veličinu specifičnu za uzgojenu sortu. Na velikim površinama berba se obavlja mehanizirano, a na manjim ručno. Špinat se bere samo po suhom vremenu, jer se po vlažnom vremenu biljke prljaju i lako opadaju. Špinat se može saditi i na mulch foliju te tako izbjegavamo probleme s korovima , a i olakšano je branje.

 Uzgoj špinata u staklenicima i niskim tunelima

Kultura u plastenicima i niskim tunelima uzgaja se prije ili poslije osnovne kulture kao što su: paprika, rajčica, patlidžan, krastavac i dr.

U slučaju uzgoja špinata prije glavnih usjeva, nakon pripreme tla, sije se krajem 10. mjeseca , berba je u 2/3 mjesecu čime se stvara mogućnost pripreme tla za glavni usjev. Za jesensku potrošnju sjetva se obavlja krajem 8 mjeseca.

Usjevi špinata posijani u jesen u plastenik ili na otvoreno polje i pokriveni s agrotekstilom s dolaskom hladnoće osiguravaju berbu špinata 20 dana .

Podijeli s prijateljima