Sjemenski krumpir za vrtlare – najbolja veličina ? Izrezan ili cijel ?

Datum: 16. prosinca 2022.

Rasprava o sjemenskom krumpiru starija je od nas… izrezan ili cijeli?  Krupna kalibraža ili sitna ? Neki su vrlo strastveni oko svojih mišljenja o ovoj temi.  Imate čak i pojedince koje tvrde da će cijeli sjemenski krumpir kad se posadi proizvesti 20% više od prethodno rezanog…….Je li to istina ?

Pa može biti na neki način, ali izjava je pomalo zavaravajuća. Kao prvo, riječ “više” subjektivna je za tumačenje  To može značiti veću težinu, to može značiti veću količinu krumpira u broju. Apsolutno je NETOČNO reći da je “JEDINI RAZLOG” zašto bi sjemenski krumpir dao veću težinu ili količinu gomolja to što je cijeli”.

Mnogo je faktora koji utječu na ukupni prinos u težini, količini i veličini krumpira. Najmanje ako je sjeme krumpira izrezano ili cijelo.

Dođimo dakle do činjenica koja se odnosi na vrtove i objasnimo ovo na način koji svatko može razumjeti bez čitanja stotina stranica istraživačkih radova. Što naravno postavlja pitanje na čemu se temelje neke tvrdnje o sjemenskom krumpiru. Osobito tvrdnje tvrtki koje bi trebale biti u stanju pružiti informiranu preporuku svojim kupcima.

Imajte na umu: Ovo je za dom, male vrtove i manje proizvođače. Većina studija provedena je za sadnju na velikim površinama . Usmjereni su na iskorištavanje svakog grama za sadnju i korištenje automatizma u proizvodnji kako bi se ostvario najveći mogući profit i najmanji mogući trošak.

Izrezani ili cijeli sjemenski krumpir?

Cijeli krumpir:

Prednosti – manja vjerojatnost bolesti, više stabljika izbija, više hrane za biljke u nastajanju.
Nedostaci – sporije niču, previše stabljika na jednom području može uzrokovati gužvu, okca nisu usmjerene prema gore.

Rezani krumpir:

Prednosti – više krumpira za sadnju, biljke niču brže, okca usmjerene prema gore
Nedostaci – skloniji su bolesti ako se ne izrežu pravilno i pravovremeno

Neke od studija o krumpirima kaže:

  • Rezano sjeme daje veći prinos VELIKIH gomolja u usporedbi s cijelim sjemenskim krumpirom.
  • Što se tiče ukupne težine prinosa, rezano sjeme u prosjeku daje isto koliko i cijelo sjeme.

 Ovdje mora biti više u igri od utjecaja na prinos “rezati ili cijelo”.

Napomena: Prije sadnje rezani sjemenski krumpir uvijek ostavite da “zacijeli” dok se ne osuši izvana i ne stvoro novu “kožu”. Kožasta suha površina koja se formira pomaže u zaštiti sječenog sjemena od bolesti.

Okca i stabljike krumpira

Kad su u pitanju okca i stabljike po biljci, postavlja se pitanje…

Želim li VELIKI KROMPIR ili mali?

Prosječno 2,5 do 3,5 stabljike po biljci smatra se optimalnim za maksimalnu učinkovitost u komercijalnim sadnjama. Broj okaca po komadu sjemena utječe na broj stabljika po biljci.”

Ako želite VELIKI KRUMPIR za pečenje i sl. onda želite da vaš cijeli krumpir ili izrezani komad ima 1-4 okca okrenuta prema nebu. Ovo će svakoj stabljici dati dovoljno prostora za proizvodnju velikih krumpira.

Ako želite manje krumpire, želite više klica po cijelom krumpiru ili izrezanom komadu sjemena. Ovo će naravno proizvesti više stabljika. Želite 5-8 stabljika po biljci, sve okrenute prema nebu. Ovo će proizvesti više krumpira po biljci, ali svi će biti manji.

Veličina/težina sjemena krumpira

Ono što se ne preporučuje je sadnja komadića sjemena ili cijelog gomolja manjeg od 30 grama , “Ako posadite cijelo sjeme ili komadić sjemena ispod ove veličine, biljka možda neće biti tako snažna i velika koliko želite i može dati manji prinos.”

Ovo vam u osnovi govori sve što trebate znati. Sjeme (bilo cijelo ili izrezano) bi trebalo biti veće od 30 grama. Često se navodi između 40-80 grama , ali može biti i preko 80 grama sve dok ima onoliko stabljika koliko tražite.

Trebamo znati da većina podataka u studijama nas ne treba zanimati toliko. Sva istraživanja o ovome u svijetu su usmjerena za velike površine. Svakako , želimo biti učinkoviti i kupovati manje sjemena kako bismo zasadili više zemlje!  Da sadite 10, 100 ili 1000 hektara, bilo bi važno da sve dijelove sjemena skratite na 40 do 50 grama , ali ne sadite. 

Sažetak

Nemojte uvijek vjerovati onome što čujete ili pročitate dok ne ispitate podatke.
Razumijevanje za koga je studija napravljena pomoći će vam da bolje razumijete podatke.
Sjemenski krumpir može biti različitih veličina.
S jednakim uspjehom možete saditi cijeli ili rezani sjemenski krumpir.
Veći sjemenski krumpir može se izrezati na komade kako bi se dobilo nekoliko manjih sjemenskih krumpira.
Broj stabljika po sjemenu pomaže u određivanju veličine krumpira koji raste.
Težina sjemena ( cijelog ili izrezanog ) uvijek treba biti oko 40 grama.

Podijeli s prijateljima