Bordoška juha : važnost tretmana nakon rezidbe

Datum: 13. veljače 2023.

Zimi, kao što je poznato, voćnjaci i biljke općenito prestaju sa vegetativnom aktivnošću. Voćke ulaze u stanje mirovanja. U ovoj fazi provodi se orezivanje biljaka, gdje će niske temperature također jamčiti odmor od napada parazita . Dakle, upravo je ovo najbolje vrijeme za zaštitu biljaka od budućih gljivičnih bolesti . Zapravo, najbolje oružje nije napad, već obrana i prevencija.

Nakon rezidbe, a prije početka vegetacije, tretiranje sa bordoškom juhom može biti jako važno

Narod je zove ” juha ili čorba ” jer je zapravo mješavina bakrenog sulfata , s kiselim pH,  i kalcijevog hidroksida , s alkalnim pH. Na tržištu možemo pronaći pakiranja bordoške smjese spremne za upotrebu. To je jedan je od klasičnih preparata koji se koriste u poljoprivredi za suzbijanje bolesti na biljkama. Vrlo je bitno preventivno zimsko tretiranje voćaka i vinove loze nakon rezidbe, a prije početka vegetacije.

Kako bakar djeluje ?

Proizvod na bazi bakra oslobađa bakrene ione koji imaju toksični učinak na spore patogenih gljivica kojima je onemogućeno klijanje. Djelovanje bakra je preventivno , jer on već mora biti prisutan na biljci kada spore patogene gljive mogu proklijati, dakle u vlažnim razdobljima i nakon dugih kiša. Bordoška mješavina, kao i ostali bakreni proizvodi, ima  pokrovni učinak , ne ulazi u biljku već ostaje na površini.

Bordoška mješavina je fungicid, pa se koristi u obrani povrtnih i voćnih biljaka i drugih vrsta od raznih sojeva gljivičnih uzročnika , od plamenjače, krastavosti, antraknoze, monilije, rakova, septorioza i dr. Bordoška mješavina, kao i drugi bakreni proizvodi,  također ima pozitivan učinak u obrani od bakterijskih bolesti.

Kada koristiti Bordošku juhu

Korištenje bordoške mješavine ne može biti neselektivno i ima ograničenja. Na primjer, mora  se izbjegavati prskanje u periodu cvatnje , zbog opasnosti od opeklina na cvjetnim organima i jer je toksičan za pelud.

Zimi u voćnjaku možemo je koristiti za suzbijanje zimskih oblika patogenih gljivica, a po potrebi i u sezoni, uz sve potrebne mjere opreza.

U povrtnjaku  bordoškom mješavinom možemo blokirati mnoge bolesti poput plamenjače na povrtnim kulturama i krompiru posebno u najrizičnijim vegetativnim fazama, te za vlažna i kišovita vremena.

U svakom slučaju, vremena u kojima je dopuštena upotreba za različite biljne vrste navedena su na etiketi te se stoga preporučuje  strogo pridržavati pročitanog.

Podijeli s prijateljima