ŠTO BOJA GOVORI O OKUSU RAJČICE ?

Datum: 14. svibnja 2023.

Ovaj jednostavan vodič pomoći će vam da fino prilagodite svoj izbor i pronađete prave rajčice koje će zadovoljiti vaše nepce.

Crvene rajčice

Donose veću kiselost na stol. Okus varira, ali obično je klasičan s puno sočnosti. Okus se često pojačava dok ih kuhate do umaka ili paste. Koriste se za svježu upotrebu (osobito beef tipovi), salsu, konzerviranje, umake, paste, sokove, salate.

Pink rajčice

Imaju srednju razinu kiseline—manje od crvene, ali više od prugaste. Okus sličan crvenoj rajčici, ali malo slađi i nešto blaži. Koriste se kao svježe te pirjanje i zamrzavanje. Većina pink rajčica dobra je i za konzerviranje.

Žuto/narančaste rajčice

Imaju nisku do ponekad srednju razinu kiseline. Okus varira od slatkog (gotovo poput slatkiša) do voćnog. Koristite se kao svježe te za salate, sokove i salsu. Neke knjige o konzerviranju savjetuju da se ne konzerviraju žute rajčice.

Crne/ljubičaste rajčice

Imaju veću razinu kiselosti, poput crvene rajčice. Složeni okus cijenjen od strane kuhara, koji su okus opisali riječima kao što su “zadimljen” i “bogat”. Konzumiraju se svježi , kao salate, za umak. Narezane na kriške privlače pažnju na tanjuru!

Prugaste ( zebrino ) rajčice

Obično kombiniraju nisku kiselost s visokim šećerom. Daju sladak, gotovo voćni okus. Koristite se kao svježe te salsu. Većina tradicionalnih recepata za konzerviranje savjetuje da se ne koriste prugaste rajčice, ali zapravo, ova vrste su jednostavno previše ukusne (i lijepe ) da se ne jede svježa.

Podijeli s prijateljima