Zašto je temperatura tla toliko važna?
Temperatura tla može bitno utjecati na rast biljaka jer i hranjive tvari i korisni organizmi u tlu trebaju optimalne temperature za skladan razvoj. U rano proljeće, budući da je korijen nezreo i hranjiva iz organske tvari tla nisu dostupna biljkama, niske temperature tla inhibiraju aktivnost mikroorganizama i smanjuju otpuštanje hranjiva u korijenje. Proces zagrijavanja i širenje topline u tlu ovisit će o fizikalno-kemijskim svojstvima i stupnju rastresitosti, što određuje prisutnost zraka u tlu i njegova vlažnost. Glavni faktor zagrijavanja tla je djelovanje sunčevog zračenja.
Koje je povrće otporno na različite temperature?
- podnose temperature od -10 C° šparoge, hren, estragon, stevija, artičoka
- podnosi temperature od 3-6 C° mrkva, celer, salata, lukovice, bijeli kupus, peršin
- krastavci ne podnose temperature ispod 12 C° ispod ovog praga ne obavljaju svoju aktivnost
- paprika i patlidžan na temperaturama ispod 15 C° stagniraju i usporavaju rast
- rajčice idealno rastu na temperaturama iznad 16 C°
Kako se manifestiraju simptomi na biljka kada dođu u dodir s niskim temperaturama tla ?
- lišće se savija i uvija
- pojavljuje se fenomen depigmentacije lišća
- javljaju se simptomi slični nedostatku sumpora, željeza, mangana
- na lišću se pojavljuje žuta boja, koja zatim postupno postaje smeđa
- ponekad ljubičasto-ljubičasta boja lišća, što ukazuje na nedostatak fosfora, pa biljke ne mogu asimilirati bitne hranjive tvari.
- venuće biljaka i njihovo savijanje prema zemlji.
- razdoblje od 10-14 dana biljka se uopće ne razvija, potpuna stagnacija.
- opadanje cvjetova
Nakon statistike uzoraka i provedene analize hipoteza, utvrđeno je da su u proljetnim razdobljima za optimalnu sadnju temperature bile iznad 12 stupnjeva C°, a u ljetnom razdoblju optimalne temperature za razvoj biljaka imale su konstantne vrijednosti. između 20-25 stupnjeva C°.