Dodatne informacije
Težina | 2 kg |
---|
135,00 KM
Analiza biljnog materijala predstavlja važan rezultat u planiranju gnojidbe. Svaka kultura u periodu svog vegetacijskog ciklusa troši određenu količinu hranjiva. Ovisno o agroekološkim uvjetima i visini prinosa, iznošenje hraniva sa značajno razlikuje. Osim toga, i pojedine kulture, različito „troše“ određena hraniva. Analiza biljnog materijala obuhvaća parametre N,P,K,Ca,Mg . U cijenu uračunata dostava uzorka, interpretacija rezultata analize tla te preporuka gnojidbe.
Sva pitanja i nejasnoće u vezi analize tla i biljnog materijala možete postaviti na info@agroshop.ba ili na 063318268
U kojim slučajevima analizirati biljni materijal?
Koncentracije kojih hraniva se mjere?
Rezultati analiza uključuju koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, bakra, željeza, mangana, cinka i molibdena.
Predložene procedure uzorkovanja voćarskih i povrtlarskih kultura
Kultura |
Faza rasta |
Dio biljke koji se uzorkuje |
Broj biljka za uzorak |
Voćke i vinova loza |
|||
Maslina | 1. Zimsko mirovanje vegetacije 2. Ljetno mirovanje vegetacije |
Najmlađi potpuno razvijeni list sa središnjeg dijela mladice (bez plodova) | 50 -100 listova (5-10 biljaka) |
Trešnja, višnja, jabuka, marelica | Sredina sezone – ljeto | Listovi sa središnjeg dijela novog izboja (mladice) | 50 – 75 listova
(5 – 25 biljaka) |
Kruška, šljiva | Sredina sezone – ljeto | Listovi sa središnjeg dijela novog izboja (mladice) | 50 – 75 listova
(5 – 25 biljaka) |
Breskva, nektarine | Proljeće – zametanje plodova | Listovi sa središnjeg dijela izboja | 25 – 50 listova
(5 – 20 biljaka) |
Jagode | Cvatnja | Najmlađi potpuno razvijeni listovi | 25 – 50 listova
(10 – 25 biljaka) |
Vinova loza | 1. Kraj cvatnje | Peteljke i listovi nasuprot prvog grozda | 50 – 100 peteljki i listova |
2. Početak šare | Najmlađi potpuno razvijeni listovi | 15 – 25 listova
(15 – 25 biljaka) |
|
Povrće |
|||
Rajčica (zaštićeni prostori) |
1. od cvatnje do zametanja plodova | List i peteljka nasuprot vršne cvatne grane |
15-20 listova |
2. od zametanja do plodonošenja | Najmlađi, potpuno razvijen list | ||
Rajčica (polje) | Od cvatnje do zametanja plodova | List nasuprot ili ispod vršne cvatne grane |
15-20 listova |
Paprika | Cijelo razdoblje vegetacije | Najmlađi, potpuno razvijeni listovi |
25-30 listova |
Krastavac, lubenica, dinja | 1. Prije zametanja plodova | Listovi na glavnoj grani blizu baze biljke |
15-20 listova |
2. Ostatak vegetacije | Najmlađi, potpuno razvijeni listovi | ||
Lisnato povrće (salata, špinat…) | Cijelo razdoblje vegetacije | Najmlađi, potpuno razvijeni listovi |
25-30 listova |
Krumpir | Prije ili za vrijeme početka cvatnje | Najmlađi, potpuno razvijeni listovi (3. – 6. list od vegetacijskog vrha) |
25-35 listova |
Listove treba donijeti svježe ili osušene na sobnoj temperaturi.
Težina | 2 kg |
---|